Tävlingen som följer dig till målet.

Amundsen Mid Scandinavian Sled Dog Race är en välorganiserad tävling som är lättillgänglig för förare och handlers och intressant för publik och sponsorer. Tävlingen är utmanande för såväl nybörjare som erfarna. Resan längs spåret kantas av bra bemötande och glädje

Banan går huvudsakligen i Krokoms Kommun och en mindre del i <strömsunds Kommun. Mycket av banan går i skogsterräng, över myrar och låg fjällterräng. Det finna möjligheter för publik att följa tävlingen på väldigt nära håll både vid start samt vid checkpoint och mål allt samlat i Storåbränna. Starten går vid i nedre delen av Storåbränna, en vacker och publikvänlig plats och checkpoint samt mål sker i anslutning till Big River Camp. Vår förhoppning är att det blir en foklfest varje år!

Amundsen race genom åren.

Under många års tid har Jämtland haft flera duktiga långdistanskörare, men det har inte funnits någon långdistanstävling i regionen sedan Offerdalslöpet i Olden la ner sin tävling i början på 2000 talet. De svenska förarna har åkt till Norge för att tävla. Intresset för långdistans har ökat, och 2006 samlades en skara entusiaster i syfte att utveckla långdistanssporten i Sverige. Här väcktes idéer om en svensk-norsk tävling.

Nisse Uppström, Peter Edelbrock och Johnny Nääs var några utan de personer som startade upp Amundsen Draghundklubb som 2008 arrangerade den första upplagan av Amundsen Race, en 400km lång tävling från Östersund i Sverige till Röros i Norge. Den imponerande masstarten då närmare 80 spann startade ut samtidigt hölls i badhusparken i Östersund och tävlingen hade redan första året SM status. Amundsen Race kördes mellan Östersund och Röros i 3 år och var under denna tid en del i EU-projektet Scandinavian Hartline.

Inför tävlingen 2011 tog tävlingsorganisationen ett beslut att göra tävlingen till en helsvensk tävling. Starten hölls fortfarande på storsjöns is i badhusparken och de tävlande skulle köra en sträcka genom en stor del av jämtlands vackra fjällkedja, först till Ljungdalen, vidare till Tänndalen, sedan över Helags och Sylarna mot Ånn, för att sedan gå i mål i Åre. Vädret var inte på tävlingsarrangörernas sida. Det var kraftig storm, så det var omöjligt att köra över fjällen. I sista sekund fick spåret ändras och tävlingen kunde genomföras.

År 2012 spelade åter vädergudarna arrangörerna ett spratt med mycket dåliga isar som följd. Beslutet att ställa in tävlingen var tufft, men det ända rätta.

Två år med motgångar fick tävlingsorganisationen att fundera på hur man skulle kunna förändra tävlingen och göra den mindre väderberoende, och utefter en rad olika önskemål skapades ”Nya” Amundsen –Mid Scandinavian Sled Dog Race, nu under Jämtlandsfjällens Slädhundklubbens vingar och i samarbete med Strömsunds kommun.

Visionen är att skapa en tävling intressant för så väl nybörjare som elit, som dessutom ska vara lättillgänglig för både förare, handlers och publik i ett område som har ett bra spårsystem med säkra snöförhållanden. Platsen blev Strömsund och premiären kördes med start på Strömsunds hembygdsgård den 23 februari 2013. Resultatet av denna nysatsning blev över förväntan med ett internationellt startfält i världsklass. I 2014 och 2015 har Strömsund varit utgångspunkt för tävlingen men på grund av svängande snö och is förhållande har tävlingen 2016 och 2017 haft start och mål i Storåbränna. I 2018 kom vi tillbaka till Strömsund, fast nu med riktning mot Norråker och tillbaka. En aktiv del av tävlingen sker alltid i Strömsund då vi har registrering, besiktning och bankett där.

Idag har vi en ny styrelse och organisationsteam och vi ser fram emot att en stark tävling i 2022. Vi är mycket taggade att även kunna introducera en ny medeldistans klass i år: förutom vår long-distans tävling (ca 320km, 12- & 8-spanns klass) provar vi med en 180km (3 sträcker) 8-spanns klass!

Vi önskar både gamla och nya ansikten på startlinjen VARMT VÄLKOMNA!